Tom Brejdi (©AFP)
Tom Brejdi (©AFP)

Sada je definitivno zbogom: G.O.A.T. otišao u penziju

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.02.23. | 15:13

Legendarni kvoterbek Tom Brejdi u 45. godini završio impresivnu karijeru u NFL-u

Penzija velikana. Prošle godine se Tom Brejdi predomislio posle manje od dva meseca, vratio se u Tampu, odigrao i treću sezonu u timu s Floride, a vest dana u svetu sporta ove srede je odluka legendarnog asa da i definitivno kaže zbogom NFL-u.

Osvajač sedam Superboulova, najveći svih vremena u ovom sportu, putem Tvitera se oprostio od američkog fudbala posle 23 sezona, 20 u Nju Inglandu i tri u Tampi.

Izabrane vesti

Dobro jutro svima, odmah ću preći na suštinu. Idem u penziju. Zauvek. Znam da je prošli put sve to izazvalo veliku gužvu i kada sam se probudio jutros pomislio sam – samo ću pritisnuti dugme za snimanje i javiću prvo vama. Samo jednom možeš sa toliko emocija da odeš u penziju, a ja sam to već iskoristo prošle godine. Hvala vam svima mnogo. Svakome od vas. Mojoj porodici, prijateljima, saigračima, rivalima. Mogao bih tako da nabrajam zauvek. Hvala vam što ste mi omogućili da živim svoj san. Ne bih promenio ni jednu jedini stvar. Volim vas sve“, poručio je Brejdi u video poruci.

Ove sezone je uspeo da prebaci čarobnu brojku od 100.000 jardi pasom, računajući i plej-of, što u narednih bar desetak godina nikom neće poći od ruke. Bakanirse je sva tri puta uveo u plej-of. U prvoj godini je stigao do trofeja, prošle je došao do polufinala NFC-a, gde je zaustavljen od Los Anđeles Remsa, a ova je bila najgora, ispadanje već u prvoj rundi od Dalasa na svom terenu.

Do dolaska Toma Brejdija, Tampa je čekala 13 godina na ulazak u plej-of. Godine su prolazile, a san o doigravanju nije bio moguć sa Džejmisom Vinstonom, prvim pikom na draftu 2015. godine. Osetio je stari trenerski vuk Brus Erijans da mu fali samo jedan deo slagalice, ali onaj najvažniji – elitni kvoterbek. Iz hladnog i vetrovitog Bostona na sunčanu Floridu stigao je veliki Tom Brejdi, 20. marta 2020. godine.

"On je naš lider. Dao sam mu da bude trener na terenu, ono što nije mogao da bude u Nju Inglandu”, rekao je Erijans koji je u prvoj sezoni sa legendarnim asom doneo Bakanirsima trofej.

Sa Petriotsima je šest puta osvajao tofej Vinsa Lombardija, a ima više šampionskih prstenova (7) nego dva najtrofejnije franšize, Nju Ingland i Pitsburg (po 6). Bio je deo najboljeg tandema trener-igrač u istoriji ovog sporta sa Bilom Beličikom, sadašnjim kormilarom franšize iz Masačusetsa.

Tomas Edvard Patrik Brejdi junior bio je samo još jedan u nizu igrača kome je predviđana epizodna uloga i NFL-u. Opisivan je pre drafta kao slab talenat, izabran je od strane Nju Inglanda 2000. godine kao 199. pik na draftu, u šestoj rundi.

Loše građen, nedostaje mu telesne snage, nedostaje mu mobilnost i sposobnost da izbegne gužvu, nedostaje mu zaista jaka ruka, ne baca zategnutu spiralu, igrač sistemskog tipa koji može da ima problem ako bude primoran da improvizuje, lako biva oboren“, rekli su NFL stručnjaci o Tomu Brejdiju 2000. godine, kada se pojavio na „Kombajnu“, predvorju drafta, gde je tada malo poznati student Univerziteta Mičigen pokušavao da ubedi trenere, skaute, da je vredan da zakorači na viši nivo, da igra najjaču ligu omiljenog sporta Amerikanaca.

Od luzera postao je ikona ovog sporta – najveći ikada - G.O.A.T. u NFL-u i jedan od najvećih sportista svih vremena. Bio je pet puta MVP Superboula, tri puta MVP šampionata, 15 puta je biran za Proubol, a šest puta u idealnom timu.

Krajem prošle godine razveo se od slavne brazilske manekenke Žizel Bundšen. Nije imao sezonu kao prošle, kada je bio drugi u izboru za MVP (prvi je bio Eron Rodžers iz Grin Bej Bakanirsa). Spekulisalo se prethodnih nedelja da će nastaviti karijeru. Pominjali su se Majami, San Francisko i pre svega Las Vegas Rejdersi, ali je ipak odlučio da je meč sa Kaubojsima na Floridi sredinom januara bila njegova poslednja utakmica u karijeri.

Brejdija više nećemo gledati na terenu, ali hoćemo pored njega. Prošle godine je potpisao desetogodišnji ugovor sa televizijskom kućom Foksom vredan 375.000.000 dolara. Ugovor stupa na snagu kada legendarni as ode u penziju, pa ćemo ga od septembra gledati u odelu kako komentariše utakmice najjače lige u omiljenom sportu Amerikanaca.


tagovi

Tom BrejdiNFLamerički fudbalNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara